Hvad Er Sorte Penge?

01/10/2020 11:47
Billede: Jumpstory

Sorte penge, uden kvittering, jyske dollars eller orange. Kært barn har mange navne, men ingen af dem henviser til farven på pengene, men derimod hvorvidt man opgiver sin indtjening til Skat eller ej.

Sorte penge er nemlig svindel og skatteunddragelse, hvor man ikke opgiver sine indtægter men beholder det fulde beløb, uden man betaler skat af det.

Sort arbejde - her går grænsen

Som udgangspunkt er det kun unge under 16 år og pensionister, der må udføre lønnet arbejde, uden at betale skat deraf. Det er dog ikke alle former for arbejde, der må udføres af de to befolkningsgrupper.

Hvis du er under 16 år, må du arbejde i private hjem, uden du skal betale skat af lønnen. Pengene er her kun skattefrie, hvis arbejdes udføres for personer som familie, venner eller naboer. Arbejdes der for en virksomhed, skal der betales skat af pengene.

Opgaverne kan her være i form at hjælp med småopgaver i dagligdagen i det private hjem - så som indkøb, tøjvask, madlavning og lignende.

Folkepensionister må også arbejde i private hjem. Her må der tjenes op til 11.500 kr., uden der skal betales skat. Pengene er kun skattefrie, hvis der er tale om småopgaver for privatpersoner - altså familie, venner og andre privatpersoner. Arbejdes der for virksomheder, så skal der betales skat.

For alle andre gælder det, at arbejde i form af familie- og vennetjenester skal være ulønnet, hvis de skal være skattefri. Indgår der penge eller andre former for aflønninger, så er der tale om en skattepligtig indtjening.

Hvis der byttes tjenester, hvor tjenesterne fungerer som modydelser, så skal der også betales skat af tjenesternes værdi.

Betaler du for eksempel et familiemedlem eller en ven for at udføre et konkret stykke arbejde - for eksempel af håndværksmæssig karakter, så er der tale om sort arbejde. Sort arbejde er strafbart op til otte års fængsel.

Det er især organiseringen og størrelsen på de skatteunddragede beløb, der påvirker strafferammen. Er der for eksempel tale om en håndværker, der benytter sig af ansættelsesstedets værktøj og bil til at udføre sort arbejde i en grad, hvor det er organiseret, så kan det nemt komme til at koste flere års fængsel.

Sort arbejde i Danmark svarer årligt til omkring 1,7-2,0 procent af BNP. I kroner og øre så koster sort arbejde det danske samfund omikring 7,5-8 milliarder kroner - hvert år.

Tak for støtten

Vi takker avXperten for deres støtte til dette indlæg. find et stort udvalg af elektronik, heriblandt smarte produkter som Apple AirPods, Ubiquiti UniFi, iPhone kabler og covers samt tusinder af andre smarte teknikvarer. 

Flere indlæg

CV skabelon til dit første CV - Få inspiration her

06/12/2021 12:23
Billede: Pixabay

Det kan være svært at vide hvordan man skal gribe sit CV an og finde ud af hvilke informationer der er vigtige at have med.

Først og fremmest er det vigtigt at CV'et indeholder dine personl…

Job til unge idéer

15/03/2021 12:40
Billede: Pixabay, Alexas_Fotos

Står du som ung uden job og mangler ideer til, hvor du kan søge. Så læs endelig videre. Nedenunder kommer jeg med nogle forslag, som måske kan bruges.

Supermarked

Den t…

Hvordan ser jeg feriepenge til gode

10/11/2020 16:26
Billede: Pixabay, webandi

Det at have feriepenge til gode er jo virkelig dejligt, så man har lidt ekstra at bruge, når man får ferie enten i sommerhalvåret eller vinterhalvåret. Jeg gemmer altid mine feriepenge til, at jeg …

Hvad er et sabbatår

10/11/2020 15:19
Billede: Pixabay, rauschenberger

Et sabbatår bliver også kaldt 'fjumreår', hvilket er lidt en vag betegnelse ud fra min mening, da mange unge mennesker bruger deres sabbatår til at blive klogere på dem selv eller opleve ting, som …

Hvordan laver man sit første CV?

09/10/2020 12:06
Billede: Pixabay

Hvis du ikke får dit første job via venner af familien eller gennem din families netværk, så kan det kræve, at du laver et CV og sender en ansøgning. Men hvordan laver man sit første CV?

De…

Hvad er et CV?

06/10/2020 11:57
Billede: Jumpstory

CV står for curriculum vitæ og er en kort oversigt over dine uddannelses- og erhvervsmæssige erfaringer og kvalifikationer. Et CV anvendes som regel i forbindelse med jobansøgninger, hvor man viser…