Hvad Tjener En Ungarbejder?

30/09/2020 08:39
Billede: Jumpstory

Flaskedreng, fejedreng eller avisbud. Kært barn har mange navne, når det gælder ungarbejdere. Der er ingen fast definition af, hvad en ungarbejder er, men går du ud fra, at det er en medarbejder på 13 til 17 år, så går du ikke helt galt i byen.

Der er ingen lovgivning, der dikterer, hvad en ungarbejder skal have i løn. Lønnen er i stedet oftest fastsat ud fra en overenskomst, der er indgået mellem arbejdsmarkedets parter.

Så meget tjener en ungarbejder

Som ungarbejder tjener du som regel mindre end de voksne medarbejdere i samme virksomhed. Det skyldes blandt andet, at du som ungarbejder ikke kan eller må udføre de samme arbejdsopgaver, samt at du ikke har den samme uddannelse eller erfaring som de voksne medarbejdere.

Hvis din arbejdsplads har en overenskomst, er satserne for mindstelønnen aftalt mellem arbejdsmarkedets parter. Arbejder du et sted, der ikke har overenskomst, så kan du risikere, at du bliver tilbudt mindre i løn.

Som ungarbejder vil du typisk tjene mellem disse beløb:

  • 15 år: 52 - 58 kr. i timen
  • 16 år: 60 - 72 kr. i timen
  • 17 år: 78 - 88 kr. i timen

Der er lovgivningsfastsatte rammer for, hvor mange timer du må arbejde som ungarbejder. Er du under 15 år og omfattet af undervisningspligten, så må du arbejde to timer på en skoledag og op til syv timer på en ikke-skoledag. I alt må du arbejde 12 timer om ugen.

Er du 15 år og stadig omfattet af undervisningspligten, så må du arbejde op til otte timer om dagen på ikke-skoledage. Ellers er de samme regler gældende.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du får den rette løn som ungarbejder, så kan du kontakte Jobpatruljen og få hjælp til at forstå din løn og øvrige ansættelsesforhold.

Vi siger tak for støtten

Til sidst vil vi hurtigt takke avXperten for al deres støtter til dette indlæg. Find utallige smarte elektronik produkter som fx bluetooth headsets, en USB pladespiller, kabler i alle genre og meget mere på avXpertens webshop.

Flere indlæg

Hvad er anciennitetstillæg?

20/10/2020 08:29
Billede: Christina Morillo

Man siger, at alt kommer til den, der venter. I nogle jobs og funktioner gælder dette gamle ordsprog også, når det kommer til løb. Der er nemlig visse jobs, hvor man simpelthen for noget mere i løb…

Hvad tjener man i Matas?

09/10/2020 11:59
Billede: Jumpstory

Du tjener i gennemsnit 21.621 kr. som fagudlært butiksekspedient i Matas. Lønnen i Matas er dermed lavere end den gennemsnitslige løn i resten af handelsbranchen. Her er lønnen i gennemsnit 1.300 k…

Kassedame løn - se satserne her

05/10/2020 11:44
Billede: Jumpstory

20.888 kr. Det er, hvad du som faglært salgsassistent eller kassedame tjener på et fuldtidsjob. Det giver en timeløn på 130,28 kr.  

Hvor meget du får i løn som kassedame, afhænge…

Hvad skal jeg have i løn? Sådan får du den rette løn

02/10/2020 11:45
Billede: Pixabay

Får du for lidt? Eller får du, hvad du skal have i løn? Det kan være svært at svare på, om du får det rigtige i løn. Men har du nogensinde prøvet at stille dig selv dette spørgsmål: Hvad skal jeg h…

Mindsteløn i Danmark

02/10/2020 09:59
Billede: Pixabay

I Danmark er der ingen lovbestemt mindsteløn. Når der er tale om mindsteløn, så er den fastsat via en overenskomst. Den såkaldte danske model bygger på overenskomster. Overenskomster er en aftale m…

Hvad er et weekendtillæg?

30/09/2020 11:20
Billede: Pixabay

Løn er ikke bare løn. Din løn er nemlig ikke altid den samme. Den kan nemlig godt blive højere, hvis du for eksempel arbejder i weekenden. I weekenden får du nemlig weekendtillæg.

Hvad…