Hvad Er En Funktionær?

01/10/2020 09:00
Billede: ThisIsEngineering

Du har helt sikkert hørt om begrebet “funktionær” før, men du er måske ikke helt klar over, om du egentlig er ansat som funktionær eller ej. I dag er det faktisk en relativt stor del af arbejdsstyrken i Danmark, der er ansat som funktionær. 

Hvad er en funktionær? En funktionær er en type af medarbejder, der er underlagt funktionærloven, hvilket blandt andet giver medarbejderen en rækker rettigheder ifht. opsigelse, sygdom, barsel og ferie. Som arbejdsgiver er man tvunget til at overholde funktionærloven, hvis medarbejderen er ansat i en funktionærstilling. 

En funktionærstilling i dag kan se ud på mange forskellige måder. Som udgangspunkt er en funktionær en medarbejder, der arbejder med handel og kontor, hvor man har arbejdsopgaver inden for ting som slag, indkøb, lagerstyring og generel kontorarbejde. 

Derudover vil medarbejdere med klinisk eller teknisk viden i deres arbejde også som oftest være underlagt funktionærloven. Lærere og pædagoger vil måske ofte være en type ansat, som mange tror er underlagt funktionærloven, men det er de faktisk ikke. 

Herudover vil en direktør eller et bestyrelsesmedlem heller ikke være funktionær. Dette skyldes, at man som funktionær skal være underlagt ansættelsesretlige instruktionspligter, hvilket man som oftest ikke er som direktør eller lignende. 

Du kan altid se i din ansættelseskontrakt om du er omfattet funktionærloven. 

Flere indlæg

Job for unge over 18

21/11/2022 11:57
Billede: Pixabay, VISHNU_KV

Når du endelig fylder de 18 år, er der både nogle jobs du ikke kan få mere, men så bliver der også åbnet op for nogle nye.

Nu hvor tiden som ungarbejder er forbi, kan du endelig komme op og f…